FUNKTIONSOPDELING I BØRNEHAVEN
Fra nytår 2016 er vores børnehavedel blevet funktionsopdelt. Det er den blevet efter vi gennem længere tid har gået med nogle tanker, ønsker og visioner om at kunne udnytte både vores ressourcer og kvadratmeter bedre.
Alt for ofte oplevede vi, at rum stod tomme/kunne udnyttes bedre, samtidig med at mange børn opholdt sig sammen på forholdsvis få kvadratmeter. (Oven i købet i rum med mange borde og stole). Stuerne skulle kunne rumme lege af enhver karakter. De stille aktiviteter/lege blev blandet med voldsomme/støjende lege. Det var svært nogle gange – især når Arnold og Hannibal havde tænkt at deres togbane lige præcis skulle løbe igennem dyreparken.
Man var som barn nødt til at finde sig ”et hjørne” af stuen, hvor man kunne sidde i fred og ro og lege. Der var ikke ordentlig plads til vildere lege, hvilket begrænsede nogle børn, – og ofte førte til irettesættelser. Desuden havde vi i børnehavegrupperne dobbelt op af næsten alting. Det måtte kunne gøres bedre…
At vi er blevet en funktionsopdelt institution, i hvert fald børnehavedelen ( – vuggestuen deltager i det omfang de kan drage nytte af det), betyder, at der nemmere kan skabes ro til fordybelse og at de voksne der er knyttet de enkelte rum/zoner, bedre kan fordybe sig sammen med børnene omkring de opgaver/aktiviteter rummet indbyder til.
Det betyder helt konkret, at vi har ”ophævet” gl. Alfe og Troldestue, inddrager alle rum i huset, samt ikke mindst uderummet, og tildeler rummene forskellige funktioner/zoner (eller interesseområder, om man vil)
-Det giver tydeligere rumidentitet
-Varierende sansemiljøer-læringsmiljøer
-Rum med afskærmning/til fordybelse
-Kreativ koncentreret leg
-Mere målrettet og koncentreret brug af ting og rum
-Motorisk udvikling og øget koncentration
-Rum i rum
-Rigelig varieret alderssvarende legetøj
-Æstetisk/taktile oplevelser
Vores ønske er at give det enkelte barn mulighed for selv at præge og have indflydelse på dets hverdag, så det kan udvikle selvstændighed og evnen til initiativ og ansvar.
Man går hen, hvor det man nu har lyst til at lave er. Tanken er at man som barn bevæger sig frit i hele huset, både ude og inde.
Hvis man har leget vildt om formiddagen, har man måske lyst til mere stille aktiviteter om eftermiddagen. Man stikker hovedet ind og lader sig ”lokke”/inspirere til at deltage i aktiviteter, idet man kan veksle mellem børne- og voksenstyrede aktiviteter. Det kan også lige så godt være de voksne der lader sig inspirere af børnene og det der ”rører sig” i børnegruppen lige nu.
Børn ”fanges”/lærer nu en gang bedst, når det er emner der interesserer dem og deres nysgerrighed pirres.
Funktionerne/rummene kan sagtens ændre sig over tid/interesse og pædagogiske tiltag.
Pt. er rummene:
Cafeen, hvor vi spiser mad, forbereder frugt, bager og laver div. småsysler. Det er også her man krydses ind og ud.
Tumleren, rum til bevægelse, sang og musik, sansekuffert, hulebygning, drama o.lign.
Paraplyen, her foregår lidt af hvert, – bl.a. dukkekrog, magneter, dyr, riddere, barbie, pony, dukkehus, spil, riddere, plus-plus, bøger, biler, kuglebane, playmobil,
Paletten, her laves alverdens kreative aktiviteteer; male, klippe, klistre, tegne, perler, ”overskudslager”, sy, kreative projekter, projektor/IT-aktiviteter
Byggeren, her bygges med togbane og lego, klodser o.lign
Uderummet benyttes til udelege, naturforsøg, bål, havehold, boldspil, cykle, klatre, mudderleg, forhindringsbane, træværksted m. snitte, save, hamre, …. + området omkring os.